Umgängesrätt

Ensam vårdnad innebär inte ensam umgängesrätt

Ett barn har rätt till båda sina föräldrar. Det är en rättighet som är näst intill absolut. Detta fastslogs nyligen  i en dom från hovrätten där en mamma som haft ensam vårdnad om sin dotter förlorade vårdanden då hon inte tillät ett umgänge mellan dottern och hennes pappa.

Som ensam vårdnadshavare så har en förälder det totala ansvaret för sitt barn, i gengäld så har föräldern också möjligheten att kontrollera barnet, föräldern har då möjlighet att bestämma vart barnet ska gå i skolan, vart man vill bo och andra  saker som vardagslivet kräver. Det föräldern inte får göra som ensam vårdnadshavare är att neka sitt barn möjligheten att träffa sin andra förälder.

En pappa som inte fått träffa sin dotter ensam på över 6 år tilldömdes ensam vårdnad om dottern i hovrätten. Det senaste tillfället som pappan fick träffa sin dotter ensam var dottern endast 18 månader gammal, när hovrättens dom kom hade hon hunnit bli 8 år.  Bakgrunden till domen var att mamman, som haft ensam vårdnad om dottern, med hjälp av sin föräldrar saboterat pappans försök till upprätta en kontakt med sin dotter. Mamman svartmålade pappan och tingsrätten menade att mamman inte hade förmåga att skilja på sin bild av pappan och dotterns behov av en kontakt med honom. Pappan försökte vid upprepade tillfällen under de åren som han inte fick vara delaktig i dotterns liv skapa en närmare relation till henne men mamman motarbetade alltid dessa försök.

De båda domstolarna kom fram till att pappan inte var olämplig som vårdnadshavare, de kom dessutom fram till att dottern skulle få en bättre relation till båda sina föräldrar om pappan tillerkändes vårdnaden. Pappan hade nämligen, tvärt emot mamman, meddelat att han skulle verka för at dottern behöll en nära och god kontakt med sin mamma även när han var ensam vårdnadshavare.

Det hovrättens dom visar är att man som vårdnadshavare inte har en absolut bestämmanderätt om sitt barn. Barnet mister alltså inte sin rätt till båda sina föräldrar bara för att en av dem har den rättsliga möjligheten att på egen hand ta beslut som rör barnet. 

 

texten hämtad direkt från minajurister.se

 

0 kommentarer