En bit historia

När mannen slog några golfslag på ranchen på Frösön tog jag hunden och gick på promenad i nejderna. Promenaden gick rakt igenom det område som tidigare var helt stängt och huserade Flygflottiljen F4.
 
Området har haft grindar i bägge ändar och ibland har man kunnat åka igenom området under dagtid och varje gång så har jag tyckt att det varit lite spännande. Det har andats historia och en aning mystik tycker jag.
 
Nu är flottiljen nerlagd sedan 7 år och området har av-militäriserats och är nu mer kommersiell plats för diverse företag. Det finns några delar som fortfarande tillhör Försvarsmakten men det är få.
 
Området är stort och man kan se att det varit som ett litet minisamhälle där innanför grindarna och jag tänkte på de många människor som på något sätt verkat där genom åren. Både intagna 'rekryter' som förmodligen räknat dagar och timmar till muck och de som befunnit sig där genom sitt yrke. Bott och verkat inom grindarna. Eftersom jag gillar historia så tilltalar det mig att gå runt och filosofera bland historiestoffet och blir glad om jag hittar någon skylt där det finns lättsmälta fakta över någon detalj.
 
Hittade en 'park', eller iaf en mindre grönyta med en minnessten och några kanoner som attribut. Att tänka sig in i att dessa kanoner faktiskt varit använda intresserar mig. Det är klart att jag inte tilltalas av krig och elände. Självklart, men jag menar att vetskapen om att någon faktiskt varit tvungen att hantera dem är fascinerande. Det är inte svårt att tänka på att en person, kanske med familj och barn där hemma tvingades åka runt med kanonen, ställa upp den, rikta den mot sitt mål och tillsist ladda den med krut och tända på....
 
Historiens vingslag. Eller nåt.
 
 
 
 
1 kommentar