En bit historia

När mannen slog några golfslag på ranchen på Frösön tog jag hunden och gick på promenad i nejderna. Promenaden gick rakt igenom det område som tidigare var helt stängt och huserade Flygflottiljen F4.
 
Området har haft grindar i bägge ändar och ibland har man kunnat åka igenom området under dagtid och varje gång så har jag tyckt att det varit lite spännande. Det har andats historia och en aning mystik tycker jag.
 
Nu är flottiljen nerlagd sedan 7 år och området har av-militäriserats och är nu mer kommersiell plats för diverse företag. Det finns några delar som fortfarande tillhör Försvarsmakten men det är få.
 
Området är stort och man kan se att det varit som ett litet minisamhälle där innanför grindarna och jag tänkte på de många människor som på något sätt verkat där genom åren. Både intagna 'rekryter' som förmodligen räknat dagar och timmar till muck och de som befunnit sig där genom sitt yrke. Bott och verkat inom grindarna. Eftersom jag gillar historia så tilltalar det mig att gå runt och filosofera bland historiestoffet och blir glad om jag hittar någon skylt där det finns lättsmälta fakta över någon detalj.
 
Hittade en 'park', eller iaf en mindre grönyta med en minnessten och några kanoner som attribut. Att tänka sig in i att dessa kanoner faktiskt varit använda intresserar mig. Det är klart att jag inte tilltalas av krig och elände. Självklart, men jag menar att vetskapen om att någon faktiskt varit tvungen att hantera dem är fascinerande. Det är inte svårt att tänka på att en person, kanske med familj och barn där hemma tvingades åka runt med kanonen, ställa upp den, rikta den mot sitt mål och tillsist ladda den med krut och tända på....
 
Historiens vingslag. Eller nåt.
 
 
 
 

Tradition

I helgen har den årliga middagen med mannens jaktlag gått av stapeln. En som alltid trevlig tillställning med härliga människor och jättegod mat. Huvudrätten består alltid av älgfilé. Förrätt och efterrätt varierar med de för året middagsansvariga.
 
Ansvariga i år var vi, mannen och jag samt ett par till, och det gick jättebra. Lite pirrigt var det, 20 personer med höga förväntningar men det gick som sagt fint. Förrätten blev kantarellsoppa med vitlökskrutonger och salvia, huvudrätten var älgfile med potatisgratäng och olika grillsmör och efterrätten var choklad-kaka med grädde.
 
Check på den, 1 år till nästa gång...
 
 
 
 
 
 

Söndagsresumé

Helgen har varit förträfflig på alla sätt och vis, började med en fredagkvällsmys här hemma med Ida och Sandra.
 
Fortsatte på lördag långsittarfrukost, vidare med stadstur och uträttade ärenden och go-fika med samtliga döttrar...  Vidare med den traditionsenliga älgjaktsmiddagen med Roffes jaktlag. Trevlig tillställning och massor av god mat.
 
Idag söndag har vi umgåtts med finfamiljen och åkt säsongens sista båtttur på spegelblank sjö, grillat korv och handlat i Joels affär. Hunnit med en fika med Sandra och Dan innan det blev dags för dem att åka neröver landet igen. Avslutade dagen med Näldenpromenad och te med surr hos fina H.
 
Dags att ladda för en ny måndag. Tjohooo...
 
 
 

Pendling med fördelar

Jobbtorsdagen till ända och vi åker hemåt. Jättefin höstdag har det varit och jag promenerade på lunchen och det var inte det minsta kyligt trots att det blåste lite. Morronen började med frost och rutorna på bilen behövde skrapas för andra dagen i rad.
 
Nu blir det hem för att tapetsera klart kaos-kontoret och kanske också hinna skruva hyllplan. Hoppas hoppas, less på stöket hemma.
 
Morronbild som påminner om att jag kan sluta gnälla över att jag är trött på morronen och att det tar emot att åka en massa mil bla bla bla... Pending med fördelar helt enkelt  :-)
 

Vardagstisdag

En helt vanlig tisdag i Ytteråskogen händer inte så mycket egentligen. Fyllt lite blomlådor och krukor ute med enris som hämtades på skogstur igår. Målat taket ytterligare en ggn på kaos-kontoret, målat skrivbordet knallrött, fixat ett par jobbgrejor och fixat en älgstek. Det var väl allt.
 
Igår var det måndag och det blev en Lex-tur till Mattmar-skogen, letade nya svampmarker när vi ändå var i farten. Ingen jätteutdelning direkt men väldigt mycket lingon så det kanske blir en tur tillbaka snart. Stenig och trixig väg var det och vi lyckades förstöra ett däck utan att egentligen märka det förrän nere på rätta vägen. Punka förstås och det blev ett däckbyte i mörkret. Finbesök på te-fika avslutade kvällen på trevligaste sätt.
 
Jahaja... onsdag imorron och snart helg igen  :-) Med lite tur får vi hem Sandra och Dan. Längtar!
 
 
 

Kloka Kristian

Otroligt tänkvärda ord från en otroligt klok och vältalig man. Kristian Gidlund...
 
Kanske får vi bara den tid som tilldelas oss på jorden.
Därför ser jag det ännu tydligare:
Jobba inte för mycket, låt inte känslorna stanna i era bröst.
Prata.
Bråka aldrig om pengar.
våga säga nej.
Våga säga ja
Våga vara lycklig.
Tillåt er själva att vara detta. 
 
För det om något är min stora rädsla:
den att ni ska fastna i det här.
I sorgen.
Att ni om trettiotre år från nu ska se min död som det största som hänt i era liv.
Minns vad vi gjorde.
Minns våra drömmar.
Men gå vidare.
Paradiset kan vara en plats på jorden
Äventyret väntar, om ni bara vill.
Jag ska göra mitt bästa för att min död ska bli just ett sådant.
 

Söndag igen

En lite längre helg än vanligt är ganska snart till ända, jag tog ledigt i fredags och fick alltså en extradag helg. Lyxigt värre. Den spenderade jag med att tapetsera och måla, långpromenera med Lex i ett superskönt höstväder, plocka hem lite vinterfint till krukor och blomlådor och sist men inte minst ett skönt fredagshäng i uterummet med härliga damer. Vin, skratt och fniss. Härligt!
 
Finvädret fortsatte på lördagen så jag passade på att städa ihop lite här ute. Klippa gräs och kratta undan de värsta av barrnålarna som täckte gräsmattan. Han en sväng till stan för att fixa lite färg och fika med finsällskap. Avslutade kvällen som chaufför till mannen som skulle på travet. En fika till han jag med under tiden...
 
Söndagen startade lite halvregnig och grå men skyndande att färdigställa gräsklippningen, burit undan trädgårdsmöbler och städat återvinningsboden. Blev finare väder på eftermiddagen så jag drog till Dvärsätt och tog en små-kusin promenad med Malin. Joel orkade gå 'by-rundan' vilket är jätteduktigt. Tror att rundan är iaf 2.5 kilometer lång. Inte ett knyst om trötta ben eller att han inte ville gå längre  :-)  Vi premiärlånade lillasyster också, hon sov så gott hela rundan.
 
Mannen har bjudit på go-middag och nu sitter jag här tokmätt och borde gå och måla klart det sista på kontoret. Latmasken har slagit rot och jag skjuter målandet till morrondagen istället...
 
Jamen då så. Sova lite i soffan då kanske  ;-)
 
 

Lilltjejen

Har fått hålla i lilltjejen idag. Bedårande pytteliten och söt.
 
Joel gillar också sin syster trots att hon är just en syster. Anar att det nog är lite konstigt och jobbigt i kroppen när hon får så mycket uppmärksamhet, både av mamma och pappa men också av oss andra.
 
Han har förresten döpt henne också. Hon heter 'Kotte' och vi fick lova att inte ta med oss henne hem när vi for. Det var lätt. Att lova alltså. Hon hade fulla blöjan med utgifter så vi tackade för oss och gick  ;-)
 
 

En trumvirvel har stannat

Onsdag och jag har precis kommit hem från en lite småkylig kväll på Jämtkraft Arena där ÖFK fick stryck av Degerfors med 1-2. Spännande och roligt att kika på nästan hela 1a halvlek. Den 2a halvleken var som en gäspning.
 
Ett ljus är tänt härute i uterummet och idag har jag tänkt mycket på Kristian Gidlund som igår tvingades ge upp sin kamp mot den sjukdom som härjat i hans kropp ett långt tag. En man med en fantastisk förmåga att formulera bokstäver till ord och ord till meningar. Jag har följt hans blogg länge länge och den har inte lämnat mig oberörd någongång. Aldrig har hans ord känts som skrivna från gravens kant, alltid har de spirat av liv i det han uttryckt.
 
Mediabruset svämmar över av kondoleanser så helt uppenbart är det många som berördes av Borlänge-trummisen. Sov i ro nu Kristian. Du saknas...
 
 

Sista utposten

Målat och tapetserat på kontoret ikväll. Furu-panel-eran som verkar haft sin sista stadiga utpost i det här huset, börjar närma sig sitt slut... Hela huset är upp-och-ner nu eftersom jag burit runt på alla prylar som belamrade kontoret innan och det stöket gillar jag inte, pysslet med att fixa fint gillar jag desto bättre. 
 
Nu en snabb jobbgrej och sen blir det pyjamas och tandborste. Hunden är kvällsrastad i spöregn och precis när vi kommit ut på vägen så kommer en räv springande, mitt i vägen... tacksam att jag hunnit få på hunden kopplet. Livet i skogen typ.
 
Ja och sen kan jag inte sluta att tänka på lill-tjejen, det är otroligt fascinerande att ena minuten är hon inte där och nästa är hon det och helt plötsligt är den lilla 3-personersfamiljen då 4... Ja alltså minut och minut riktigt så snabbt var det ju kanske inte men ni vet vad jag menar  :-)
 
Gntt

Idag är det ingen vanlig dag...

... för idag är det Joels lillasysters födelsedag! Jo, hon är här nu, snabbt som tusan valde hon att göra entré den lilla tjejen. Själv tar Joel uppståndelsen med ro, pratade med honom i telefon tidigare i eftermiddag:
 
"Hej Joel, vad gör du?"
"Ätej midda hos fajmoj"
"OK, har det hänt något särskilt idag?"
"Nä" --- tystnad
"Jo, men visst har det hänt något roligt idag?"
"---tystnad----"
"---ännu mer tystnad"
"bäbisen haaaj komme, han ligger på gojve, hej då"
 
Det är visst ingen lillasyster, det är en lillebror och det var inte så mycket mer med det
 
Åhhh va mysigt, jag får hålla mig till tåls några dagar innan jag klampar in och tar för mig av min fasterliga rätt att snusa bebisdoft och klämma på bebistår
 
 

Söndagsbilden

Veckan är slut och det är dags att summera helgen och veckan som gått. Sommarvamt ända in på sena kvällarna har vi varit bortskämda med och nu när jag ligger i uterummet och lyssnar på hur det stormar och regnar ute så anar jag att det kanske är slut på det. Ljumma sommarkvällar sent i september alltså.
 
Fredag kväll spenderades på golfbanan. Kombinerad golf- och hundpromenad. T-shirtväder och jättefin bana. I lördags hängde jag i stan. Fikade i omgångar och trivdes i fint sällskap, avslutade stadsturen med att införskaffa färg till ett påbörjat projekt här hemma. Träffade också Joel-skrutten, eller förlåt Brandmannen Joel som var hos farmor och farfar och busade.
 
Lördagmiddag intogs på 'lokal'. Vi drog in på Athena som måste vara bland Östersunds äldsta restauranger. Gott och trevligt!
 
Idag har jag plockat ur kontoret för att kunna påbörja målandet. Jädrar va mycket skrot... Skall bli så skönt att få ordning där inne... Sen har vi också hunnit träffa Sanna och Andreas som varit hem en snabbis...
 
Ungefär där avslutar jag söndagkvällen, hoppar i bingen och säger godnatt folket!
 
 

Fördjävla äckligt

Har varit superfint väder på eftermiddagen så jag packade middagskorg (läs limpmackor med falukorv) och drog till Åslägdsskogen för en middagsdate med mannen... Härlig promenad och Lex som varit tussig idag uppskattade både skogsturen och limpmiddagen. Varmt och skönt, t-shirtväder i mitten av september!
 
Skulle precis fixa en av Lina´s matkasse-middag men kycklingfärsen var sur och det luktade fördjävligt rent utsagt. Uääääk. Urrrk...
 
Finns tvätt att ta hand om, toaletter att städa, sängkläder att byta... Men. Jag är lat och struntar helt enkelt i det. Latkväll får det bli...
 
Snart fredag hörrni, men först torsdag förstås... då kör vi vidare mot helgen!
 
 
 
 

Kli och Klös

Hunden har fått rävskabb. Tror vi. Eller kanske mest är det veterinären som tror det. Han har kliat sig en hel del i sommar dock inte hysteriskt mycket men helt plötsligt hittar vi kala fläckar på hans 'armbågar'. Torra fläckar  helt utan päls och med knottror och ojämnheter....
 
Rävskabb utan tvekan säger veterinären och vi har nu badat hunden i descinficerande schampoo samt droppat någon slags dunderdroppar i nacken på honom. Tvättar sängkläder och filtar, hans täcken och torkat hans skinnfotölj. Kvalstren får leta sig någonannanstans att bo.  
 
Håller tummarna för att det går att råda bot på och att det nu är rävskabb och inget annat som kommer ta tid att hitta diagnos på.
 
Älskade gamlingen

Detaljer

Kvällen är här och jag tänkte kolla på lite film innan det är dags att sova. Tomt i huset, bara jag och katten hemma, mannen och hunden iväg och styckar kött.
 
Fått den fina stora tavlan levererad och haft fikagäster. Nike bjöd på godaste fruktsalladen och Joel bjöd på underhållning som vanligt.
 
Utöver det har jag grillat kött, jo det är sant. Kött som legat i mariand ett par dagar var tvunget att bli tillagat så jag hade inte så stort val. Blir väl en matdosa eller två iaf.
 
Känner mig inte riktigt i fas. Tungandad och får liksom ta ett extra djupt andetag då och då för att 'komma ikapp'. Lite läskigt och jag känner igen känslan från förra sommarens märkliga tillstånd. Absolut inte i närheten av omfattningen då och ibland tror jag att det blir värre för att jag blir rädd att jag ska bli utan luft helt.
 
Nåja... en kopp te till filmen nu så avslutar jag onsdagen den 11 september 2013. Elfte september förresten, en årsdag för twin-tower-tragedin i NewYork. Jag minns fortfarande exakt vad jag gjorde och vad jag tänkte när bilderna kablades ut...
 
 

Längtar

Den här killen längtar efter sitt syskon, det gör vi också. Väntar på hans syskon alltså... Tänk att lilla Joel skall bli storebror. Alldeles snart. Själv hotar han fortfarande med att skicka en ev lillasyster till Gotland...
 

Special-leverans

Kvällen är här. Igen. Här har vi haft en jätteskön eftermiddag och kväll med värsta sommarvädret och värmen. Ida och jag har suttit ute och ätit middag. Kanske sista gången för den är säsongen, vad vet man. Skönt som sagt.
 
Jag har landat i uterummet sedan en stund tillbaka och jag önskar att alla kunde få ha en sån här oas att mysa i...
 
Ida har alltså gästat här hemma en stund, vi har käkat, letat gardiner och annat smått och gott från gömmorna. Det är mycket som behövs i ett nytt hem... Nu saknas en uppsättning med tallrikar annars tror jag det börjar bli OK.
 
Utöver det så har jag fått en leverans. Av en morsdagspresent. En skitstor och skitsnygg tavla. Den har blivit fraktad från Stockholm med special-skjuts. Helt överraskande och så himla bra. Har klurat en del på hur den skulle kunna komma hit. Återkommer med bild på den vid tillfälle.
 
Roffe kommer svimma. Inte av vällust kanske  :-)
 
 
 
 
 
 
 

Grattiskramar till min fina pappa

Söndag morron, en superfin söndagsmorron. Solen skiner, sjön ligger spegelblank och det är lite krispkyligt i luften. Idag firar vi pappa och jag skall alldeles strax fixa tårtan...
 
 
 

Båtar och wellpapp

Fredagen är här hörrni! Har kommit hem från ett par dagar i Sälen på företagets KickOff. Jätteroligt tycker jag. Den bästa jag varit på tror jag bestämt  :0) 
 
Avslutade idag med en uppgift att i lag skapa en farkost för att köra ett race på kortast möjliga tid. Farkosten skulle skapas med hjälp av det något magra innehållet i en påse som varje lag fick ta del av. I övrigt var det fritt fram för fantasin och kreativiteten så skogen runt-om-kring blev länsad på diverse bra-att-ha för alla byggen...
 
Skratten var många både under byggnationen och sedan under racen, många ofrivilliga dopp samt ett och annat frivilligt. Mitt lags farkost vann inte men den var klart sjöduglig och vår kapten kom torrskodd i land så vi är nöjda.
 
Annars är det kväll och jag är trött och lär somna ovaggad. Saknas några timmar sömn tror jag visst. Dessa tar jag strax igen  ;-)
 
 
 
 

Höstkväll i Ytterån

Då var det kväll och jag har krupit upp i uterummet under täcket för det börjar vara rätt kyligt här ute nu. Snart dags att 'flytta' kvällsmysandet till läse-soffan istället...
 
Imorron drar jag till Sälen för ett par dagars jobb-aktiviteter, åker framöver eftermiddag så jag jobbar hemifrån vilket ger mig en liten stunds sovmorron. Det går inte att tacka nej till. Är olidigt trött på mornarna och har inte kommit ur semester-dygns-rytmen ännu.
 
Den här bloggen fungerar som ett kartotek med historiska ögonblick i vardagen och då och då kikar jag tillbaka och minns. Den här tiden förra året hade vi precis börjat ana att något inte stod rätt till med svärmor och kort därefter landade hon på sjukhus och fajtades med diffusa sjukdomssymptom som ingen egentligen visste varifrån de kom och hur de skulle botas/motas. En jobbig tid... Det här året har gått fort men det är svårt att förstå att hon är borta och jag tänker på det ganska ofta. Tänker och undrar vad hon skulle tyckt om det ena eller det andra, vad hon skulle sagt eller gjort i vissa situationer osv... Ibland med ledsamhet förstås men faktiskt oftare med ett leende i tanken. Det finns så många tillfällen då det är lätt att föreställa sig vad hon skulle sagt eller gjort, hur hon skulle uttyckt sig, hur hon skulle skrattat och fnissat osv...
 
Tiden har gått fort som sagt. Om vi tittar tillbaka ytterligare 1 år i tiden, till 2011 alltså, så hade vi precis hittat och köpt det här huset och började packa ihop ett antal års samlade bohag i Dvärsätt. Längtade varje dag tills vi skulle få tillträde och tyckte att allt gick för sakta. Samtidigt kämpade en fin jobbarkompis på sjukhuset mot en ovanlig sjukdom... jag blev påmind om hur bräckligt livet trots allt är och skrev ett så-här-vill-jag-ha-det-om-utifall-att-brev och lämnade över till var och en i min familj. Samma månad lyckas jag vinna en Photoshop-tävling och åker på mässa och frossar i photo-shop-inspiration. Ungefär så  :-)
 
Nämen det börjar närma sig natt-dags. Väntar ut en tvättmaskin och sen blir det pyjamas på
 
Skön onsdag på er!
 
 

Söndagsbilden

Söndag kväll. Kallt och kyligt, regnar och blåser så det är skönt att kura inomhus. Hunden skall rastas men sen tror jag det blir till att tända upp en brasa och käka middag framför den...
 
Trevlig kväll!
 
 

RSS 2.0
Follow on Bloglovin