Tionde mars tjugohundrafemton

I eftermiddag lämnade en fin dam den här världen. Hon har varit krasslig en tid och tillbringat lång tid på sjukhuset men fick igår komma hem. Hem till den plats där hon föddes och levde mer eller mindre hela sitt liv. Den plats hon nu också lugnt och stilla somnat in på. Precis som hon önskat. 
 
Skönt är att vila...
 
 

Skelett i garderoben

Under helgen så döptes Amanda i Frösö Kyrka. Det hör ju inte till vanligheterna men vi råkade komma aningen tidigt så vi fick beskåda avslutandet av en vigselcermoni. Jättefina var hela sällskapet. 
 
Kyrkan uppvärmd alltså och Amandas dop-präst var en rolig och lättsam människa som gjorde dopet väldig personligt, trevligt och fint. 
 
Han berättade också en del intressanta saker om kyrkan och detaljer i den. Bland annat så berättade han att kyrkans relikskrin varit tomt under en väldigt lång tid. Under Vikingatiden blev man tvungen att göra sig av med relikerna, och kanske skyndade man sig att gräva ner benresterna i jorden intill kyrkan.
 
Han, Göran Modén som prästen heter, hade i omgångar försökt påkalla detta faktum att det skulle vara roligt om relikskrinet faktiskt kunde få ett innehåll igen och efter flera olika försök så fick han tillsist en kontakt i Vatikanen. Vid ett besök där senare hade han fått delar av Sankta Lucias skelett med sig hem och relikskrinet alltså innehåll igen.
 
Häftig Historia tycker jag :-)
 
 
 
 
Nedan några länkar för den som ev är lika nyfiken som jag
 
http://www.op.se/jamtland/ostersund/det-ar-speciellt-att-fira-lucia-i-froso-kyrka

http://www.froson.com/sevart/frosokyrka.html

 

 originalbilden lånad från hemmetsveckotidning.se
 

Rak

Tisdagkväll och jag har precis avslutat jobbet för idag. Jobbat hemifrån och har nyttjat förmånen att kunna lunchpromenera på isen med Lex. Strålande vårväder verkligen, sol och någon ynka centimeter snö gör läget så mycket bättre. 
 
Under helgen har vi haft besök från grannlandet. Goa fina trevliga människor, intressanta samtal och trevlig samvaro. En helt ny rätt på min smakhimmel har uppenbarat sig också. Rakfisk. I något läge möjligen släkt med surströmming men jag tror att det enda släktskapet stannar på jäsprocessen som skapar rätten. Doften är betydligt mildare och framförallt smakar det som sagt gott!
 
Jag tror att Rakfisk kan tillreda på flera olika sorters fisk, just den vi åt var Öring från Storsjön faktiskt. Dock tillredd i en hemlig källare i Hamar  ;-)
 
Detta var verkligen jättegott. Till och med för en mat-skeptiker som mig. Nu ska vi bara lura ut hur hantverket skall gå till så kommer det bjudas på rakfisk till höger och vänster :-)
 
 
 
 

RSS 2.0
Follow on Bloglovin