Pyjamasmys

Annandag jul 2014. Sandra och jag pyjamasmyser och väntar på att Ida skall kliva upp så att vi kan äta långfrukost. Bakjour idag så det är fullt legitimt att lalla runt här hemma i myskavajen hela da´n.
 
Efter julaftonsjobb så begav vi oss till Dvärsätt för att fira jul med familjen. Precis som vanligt <3  Min mamma fyller också år, det blir lätt bortglömt men lite tårta lyckades vi fira med iaf.
 
Tomten kom förstås på besök men stannade inte så länge. Verkar som det varit kallt på sparkturen runt Varvsvägen. Nike undrade förresten om Sandra på nåt sätt är släkt med Tomten... Möjligt att det är så, några igenkännande drag tyckte jag också mig se.
 
Skön och härlig julafton avslutades med livligt julklapps-spel. Jag hade turen att när spelet var över sitta med en julklapp innehållande en supermjuk och fin pläd. Perfekt för kopp-med-the-kvällar
 
Vi har äntligen fått snö även här hemma i Ytterån. Äntligen! På julaftonskvällen tillkom dessutom ordentlig kyla så när jag drog på jobbet juldags-morron så var det med fyrkantiga däck och allmänt vintertrött bil. -26 grader hade vi. Det var länge sen.
 
 
 
 

Dan före...

Så var vi där... snabbt marscherat och helt plötsligt är det dan-före-dan.
Mysigt. Jag är ledig idag och har suttit i pyjamas till nyss. Sandra jobbar inne på kontoret (katt-toan) och Roffe och jag från varsin soffa. Jobbar-lyx.
 
Malin och Ida har åkt till stan, Ida till kompisar och Malin till stackars Simon som ligger på sjukan med sitt alldeles för onda knä. Nyopererad för andra gången sedan igår vid det här laget hoppas jag. Nu får det bli snabb bättring!
 
Igår kväll drog vi till Dvärsätt och bakade 'stut' Spännande och utmanande men det gick över förväntan trots allt och vi tar lärdom av ett par grejor till en ev nästa omgång i bakstugan:  Rågsikt är INTE samma sak som rågmjöl och kryddorna skall inte vara färdigmalda, de skall stötas i mortel strax innan användning för att ge så mycket smak som möjligt. Det sista är väl att hjorthornssalt kan vi vara försiktig med.
 
Jodå, vi har provsmakat till frukost idag och det får duga  :-)
 
 
 
 
 

Uppskattat

På mitt jobb har vi sedan några år slopat den sedvanliga julklappen. Ni vet den där termosen, handduken eller påslakansetet som brukar bli företagets julklapp till sina anställda. Inget dåligt med det, termosar, handdukar eller påslakanset alltså.
 
Menar bara ett detta är mer uppskattat, att julklappspengarna istället går till 'bättre', för handen på hjärtat, den där termosen står mest i skåpet eller hur?
 
Vad julklappen går till är olika men detta år är det NLA i Norge samt projektet 'Alla på snö' som får pengarna. Bägge kan dessutom direkt kopplas till vår bransch. Jättebra tycker jag!
 
 

 
 
 
 
 

Glöggmingel på storsjöns strand

Här har varit kallt idag. Kallare än på mycket länge och vi har haft vackert vinterväder. Efterlängtat. På efterminddagen drog jag ner till grannarna och så körde vi lite trevligt samkväm och mingel med glögg och pepparkakor, grillad och korv och maaaaassor mer av diverse gott.
 
Isen har lagt över Storsjön under dagen, en blank och glasklar is över hela sjön, häftigt i solnedgången. Vad som  hände sen var ännu häftigare. Det började sakta blåsa, bara en liten aning, men detta fick isen att gå upp igen längst ute på sjön och när det 'vandrar' inåt land uppstår ett häftigt ljud. En av naturens alla fenomen att häpnas över.
 
Trevlig eftermiddag med goa människor!
 
 

Tunnbröd och mjölfis

Uppe i otten för att dra till Dvärsätt och baka stut med Hanna, Elin och kidsen. Spännande uppdrag som faktiskt blev succé. Eller vänta, kanske inte succe, men iaf inte ett totalfiasko. Vi kavlade och gräddade, ordnade mjölfis och kavlade lite till.
 
Mamma som tidigare i höst brutit sin arm och inte med självklarhet kan baka i år kan vara lugn, jag fixar tunnbrödet ;-)
 
 
E bakster = tunnbrödbagerska på jämtska och stut´n e va bakstra få te

Tvåtusenfjortontolvtretton

Oj, tiden rusar förbi och jag är världens sämsta på att uppdatera här. Tråkmåns. Skyller på intensivt på jobbet och en massa måsten-borden och vill-absolut som slukar all tid.
 
Älskar den här tiden på året, älskar tända alla tända ljus, varm glögg, doften av hyacinth och faktiskt också ett och annat julbak eller fix i köket.
 
Har hunnit baka några kaksorter, krämig vanligfudge och kirrat julköttbullarna. Ingen glögg i år, gör slut på förra årets brygd så får det bli nya tag kanske t om efter jul för att garanterat ha egen till nästa år.
 
Lucia idag, vilket alltid innebär lite morron-mys vid tv´n med en kopp the, tända ljus och lussekatt.
 
Övrigt så har dagen bjudit på tunnbrödbak och grannmingel men mer om det i egna inlägg.
 
 

TBT

Den här bloggen finns egentligen till enbart för mitt eget höga nöjes skull. En plats där vardagsnoteringarna bankas för att inte falla i glömska och jag gillar att kika tillbaka då och då.
 
Här kommer en November-arkivets bitar i den här bloggens historia:
 
2007 - I November det året flyttar Sandra hemifrån. Vi blir med katt eftersom en kattmamma med sin enda kvarvarande unge bor på golfbanan som stänger för säsongen. Annars jobbar jag mycket borta när barnen bor hos sin pappa.
 
2008 -  Tråkigt slut på månaden då 3 unga människor i en grannby omkommer i en trafikolycka på det hala väglaget. Familjens lilla Hamster somnar in efter lång och trogen tjänst (så lång som en hamstertjänst nu kan vara) och på jobbet skrattar vi åt en särskilt fräck ekorre som ivrigt tar för sig
 
2009 - Detta året härjar svininfluensan som värst och t om jag vaccinerar mig. På jobbet eskalerar ett stort projekt fram till saluten när allt skall vara på plats. Mycket jobb och på ett sätt en jädrigt tung period men vi hade trots allt skitkul på det stora hela. Den absolut största händelsen detta år är trots allt inte invigningen av Experium. Nix... jag blev faster till en liten skruttunge  <3   Detta året, men månaden efter hander också något som är starten på en aslång och jobbig process som fortfarande pågår så här 5 år senare. Sorgligt och bedrövligt är sammanfattningen på det som sker!
 
2010 - Malin är kandidat för länets lucia och vi åker runt och kollar på de fina tjejerna. Läser en kul grej på facebook och inser att tiderna förändras  :-) Vi verkar också haft betydligt kallare väder än i år som jämförelse. -18 grader i mitten av November.
 
2011 - Vi flyttar till vårt fina hus och ungefär samtidigt så blir Pixel påkörd. Hua vilken otäck historia. Annars firar jag att jag blivit av med jobbet som privatchaufför till mannen som fått tillbaka sitt körkort
 
2012 - jag tror tydligen att jag kan baka igen. Rullrån av alla kaksorter xå. Det slutar självklart i fiasko. Annars är detta års höst sorgsen och nedstämd men vi får iaf ett fint avsked av svärmor i slutet av månaden.
 
2013 - vi har traditionsenligt kusinpyssel och det bakas julgetter. Jag börjar förövrigt att lyssna på julmusik lika tidigt som vanligt  ;-)
 
2014 - har précis passerat som en av de mildaste vädermässigt någonsin tror jag. Kusinpyssel, ett par julbord och massvis med julsånger har jag hunnit med  :-)

RSS 2.0
Follow on Bloglovin